Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nie mogę dostroić do gruntu.
27-04-2019, 20: 00
Post: #1
Nie mogę dostroić do gruntu.
Witam

Miał ktoś przypadek albo potrafi mi ktoś wyjaśnić dlaczego dostrojenie do gruntu na programach Szybko i B.szybko graniczy w moim wypadku z cudem. Na zakończenie dostaje informację <-85> i
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
27-04-2019, 20: 05
Post: #2
RE: Nie mogę dostroić do gruntu.
To chyba zależy od gruntu na jakim szukasz.Im bardziej wilgotny,podmokły,tym gorzej stroi się na wyższych częstotliwościach.

Punk,Rock,Sex i.......MOTOCYKLE (obecnie 2x Honda Transalp i Triumph Tiger 955i)
było:FisherF2,Euroace+NelTornado,Argo V3
jest:Alter71+NoktaPointer,Vista MiniMax i neodym
Strzelam z czarnoprochowców(3x Remington Szczęśliwy )
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
27-04-2019, 20: 55
Post: #3
RE: Nie mogę dostroić do gruntu.
Dokładnie jak pisze długi grunt podmokły, glina to daje takie wyniki

Garrett ace 250 z nel hunter, zbieram na altera
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
27-04-2019, 21: 15
Post: #4
RE: Nie mogę dostroić do gruntu.
Grunt na 100% nie podmokły. Czytałem instrukcję i żaden z wymienionych powodów wg mnie nie jest wytłumaczeniem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
27-04-2019, 22: 06
Post: #5
RE: Nie mogę dostroić do gruntu.
Także i u mnie po aktualizacji altera do v.2 - jest o wiele trudniej dostroić do gruntu, a czasem jest to nie możliwe i wówczas jedynym rozwiązaniem pozostaje praca wykrywacza na ustawieniu fabrycznym.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
27-04-2019, 22: 54
Post: #6
RE: Nie mogę dostroić do gruntu.
No właśnie....ten nowy soft...dobrze że nie tylko ja widzę z nim problemy...kolego stan...

Punk,Rock,Sex i.......MOTOCYKLE (obecnie 2x Honda Transalp i Triumph Tiger 955i)
było:FisherF2,Euroace+NelTornado,Argo V3
jest:Alter71+NoktaPointer,Vista MiniMax i neodym
Strzelam z czarnoprochowców(3x Remington Szczęśliwy )
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
28-04-2019, 04: 40
Post: #7
RE: Nie mogę dostroić do gruntu.
Troche w tym winny Rutusa ze informacja o poprawnym strojeniu do grunty jest w okolicach 86-87, u minie sa grunty rozne nawet okolice 82 i tak tez sie stroi i pokazuje ze dostrojony jest zle ale faktycznie tak nie jest. Poprostu taka jest mineralizacja gruntu. Jezeli wielkrotnie wam sie tak dostaja do gruntu to nie ma co panikowac i przejmowac sie informacja o nie poprawnym strojeniu. Wazne jest tylko czy nic nie ma pod cewka przed strojeniem ( warto sprawdzic pin piontem). Wina softu to nie jest bo moim zdaniem jest lepszy o niebo od poprzednich wersji.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
28-04-2019, 10: 57
Post: #8
RE: Nie mogę dostroić do gruntu.
Panowie to że nie możecie, dostroić idealnie wykrywacza na jakiejś działce nie oznacza że zły jest soft po aktualizacji.
Radził bym zapoznać się dokładnie z tabelą strojenia i co oznaczają pokazane przy strojeniu liczby i sygnały, które dają nam informację jaką mamy glebę, i jak mamy się zachowywać aby te informacje wykorzystać przy poszukiwaniu.
To że w niektórych miejscach mamy sygnał i informację ze strojenia z dwoma lub trzema wykrzyknikami !!!, nie oznacza że nie możemy przy tym strojeniu szukać, tylko że warunki glebowe są trudne i możemy się spodziewać że wykrywacz może być bardziej podatny na wzbudzenie, dając więcej sygnałów, lub że strojenia dokonaliśmy w miejscu gdzie w pobliżu znajduje się jakiś przedmiot metalowy, i sprawdzamy na fabrycznym jeśli to metal stroimy ponownie i po problemie, jeśli nie szukamy dalej mając na uwadze że teren jest trudny i wykrywacz będzie popiskiwał, ale wiemy dlaczego te piski są i nie jest to śmietnik a mineralizacja, lub bardzo wilgotny teren o dużej przewodności.

To że przed tym nie mieliśmy tych informacji to tylko dlatego że prawidłowe strojenie było ustawione niżej i strojenie do wartości -75 było uznawane z w miarę prawidłowe dopiero później nie można było wykrywacza dostroić i ustawiać fabryczny, teraz mam tych informacji dużo więcej i mogę sam zdecydować co robić zmienić parametry.... częstotliwość, filtry, i czułość aby wykrywacz uczynić bardziej stabilnym i nawet w trudnym terenie świadomie spróbować przeszukać teren.
Dla mnie te dodatkowe informacje przy strojeniu są korzystne i mogę je skutecznie wykorzystać przedtem nie miałem tych informacji i nic o nich nie wiedziałem ale to nie znaczyło że gleba nie była mocno zmineralizowana, czy nie było pod cewką podczas strojenia metalu..

Radził bym dokładnie poczytać nową instrukcję a znajdziemy tam wiele informacji przydatnych do obsługi, po dodaniu nowych użyteczności po aktualizacji do v2. mam nadzieje że to co napisałem komuś się przyda i wykorzysta do ustawienia wykrywacza i wykorzystania jego nowych możliwości, dodam pod tym postem tabelkę jaką producent dodał do informacji o strojeniu jeśli ktoś nie pobrał jeszcze nowej instrukcji obsługi ze strony producenta.

Faza
sygnału od
gruntu
Komunikat Opis
-90 do -86 « OK » oraz 3 sygnały
dźwiękowe o coraz
wyższym tonie
Strojenie poprawne
-86 do -83 « ? » oraz 2 sygnały
dźwiękowe o coraz niższym
tonie
Prawdopodobieństwo strojenia wykonywanego na
przedmiocie metalowym lub grunt, na którym
poszukujemy ma właściwości przewodzące (np.
podmokła łąka) – użytkownik w razie wątpliwości
powinien wykonać strojenie w innym miejscu lub na
fabrycznym ustawieniu gruntu sprawdzić przy
użyciu Pinpoint czy w gruncie nie ma przedmiotów
metalowych.
-83 do -80 « ! » oraz 1 niski sygnał
dźwiękowy
Coraz wyższe prawdopodobieństwo obecności
przedmiotów metalowych w gruncie (jeśli grunt, na
którym będziemy prowadzić poszukiwania wygląda
standardowo) lub coraz wyższa przewodność
gruntu z powodu obecności w nim wody. Stanowczo
zalecamy sprawdzenie czy w gruncie nie ma
przedmiotów metalowych (na fabrycznym
ustawieniu gruntu) oraz ponowne strojenie do
gruntu .
-80 do -75 « !! » oraz 2 niskie sygnały
dźwiękowe
-75 do -65 « !!! » oraz 3 niskie sygnały
dźwiękowe
Powyżej -65 « !!!! » oraz 4 niskie sygnały
dźwiękowe
UWAGA: Na gruntach o wysokiej przewodności wykrywacz może pracować niestabilnie na
najwyższych ustawieniach Czułości. Jest to zjawisko normalne. Konieczne może być zmniejszenie
czułości wykrywacza lub praca na ustawieniu fabrycznym.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
28-04-2019, 12: 05
Post: #9
RE: Nie mogę dostroić do gruntu.
Stan,wszystko dobrze,ładnie to opisałeś,ale co by nie pisać,w poprzednim sofcie nie było takich problemów.Moźe trzeba się tym zająć,a nie wychwalać coś,co nie do końca wsztstkim pasuje.Dodam,że kontakt pracowników rutusa w stosunku do klienta,oststnio nie jest najlepszy,powiedział bym nawet hamski w paru przypadkach,piszę z doświadczenia

Punk,Rock,Sex i.......MOTOCYKLE (obecnie 2x Honda Transalp i Triumph Tiger 955i)
było:FisherF2,Euroace+NelTornado,Argo V3
jest:Alter71+NoktaPointer,Vista MiniMax i neodym
Strzelam z czarnoprochowców(3x Remington Szczęśliwy )
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
28-04-2019, 15: 07
Post: #10
RE: Nie mogę dostroić do gruntu.
długi... przedtem nie miałeś jak piszesz " Takich cyrków" bo przedtem nie dostawałeś takiej dokładnej wiedzy na temat gleby dostrajało Ci wykrywacz do warunków gleby, do minimalnych warunków jakie mógł wykrywacz ustawić nie dając faktycznej informacji o glebie, jeśli tych minimalnych warunków nie było dostawałeś grunt fabryczny, teraz dostajesz pełną wiedzę o glebie.
Czy gdyby teraz dostroiło Ci do wartości jaka teraz jest oznaczona trzema wykrzyknikami, a podało Ci tak jak przedtem OK to było by dla Ciebie lepiej? teraz masz wybór, możesz sprawdzić czy na przykład 10 m dalej gleba jest mniej zmineralizowana, a tu gdzie dostrajałeś jest tylko niewielki obszar niekorzystnych warunków, może tam było coś wysypane jakieś składowisko nawozów czy anomalia rudy darniowej, a dalej są już warunki bardziej korzystne, możesz to sprawdzić bez tej wiedzy szukał byś będąc nie świadomym że dostroiłeś w złym miejscu.
Szukając z gruntem dostrojonym z trzema wykrzyknikami na tym sofcie, wykrywacz dostraja się dokładnie na taką samą wartość jak przedtem tylko że wtedy tej wiedzy nie miałeś.
Dla mnie podanie tych dodatkowych danych jest bardziej pomocne, niż przedtem gdy wykrywacz dostrajał się do tej samej wartości tylko mi tego nie pokazywał.
Mineralizacja gleby zawsze będzie taka sama i nie zmienia tego to czy dostajesz informacje że dostrojenie jest w tych warunkach minimalne, czy nie dostajesz żadnej informacji tak jak to było w poprzednim sofcie, wartości i stopień dostrojenia jest taki sam tylko teraz o tym wiesz a przedtem o tym nie wiedziałeś taka jest różnica.
Ja kolego nie wychwalam, tylko pisze o faktach a ty możesz się ze mną zgadzać lub nie, jeśli uważasz że ja coś ściemniam lub oszukuje to nie musisz stosować moich spostrzeżeń z całym szacunkiem dla Ciebie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum użytkowników marki RUTUS i nie tylko ;) | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS