Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optima i puste dołki
08-05-2018, 21: 19
Post: #1
Optima i puste dołki
Dzisiaj kopałem w terenie gliniasto piaskowo kamienistym .Moje kłopoty zaczęły się od razu jak wszedłem na miejscówkę .Ustawienia miałem takie.
Balans gruntu:: automat
Czułość:: 40
Dyskryminacja: 15...25
Korekcja Kamieni:: 1
Wzmocnienie Audio:: 34
Maskowanie:: 2
Cewka CC23
Mam sygnał ,piszczy mocno,namierzam,kopię obok sygnału i nic .Wykopana ziemia czysta ,sprawdzam kamienie czy nie piszczą i cisza.Sprawdzam dołek ,piszczy,wskazania na kolor .kopię cały czas sprawdzając wykopaną ziemię i nic cisza.W dołku nadal piszczy,więc powiększam dołek.Dołek już ma z 40>50 cm nadal piszczy,w pewnym momencie sygnał znika i hmm stoję nad pustym dołem bez żadnego sygnału.Przemieszczam ziemię wokoło w celu sprawdzenia czy czasem czegoś nie przeoczyłem i nic ,wykrywacz ani piśnie. Drugi problem jak całkowicie pozbyć się kamieni magnetytów ,prosił bym o sprawdzone ustawienia.Bo u mnie Optima piszczy na wszystkie większe czy mniejsze jej wsio rawno na wszystkie reaguje . Trzeci problem jak ustawić wykrywacz aby pomijał albo wskazywał kapsle po piwie . Dzisiaj wykopałem z 30 p>tab od piwa oraz z 12 kapsli ,pomijam papierki sreberka szt 5,2 kute gwozdzie (piękny sygnał koloru),1 kula muszkietowa .A teraz najgorsze Optima nie widzi monet ,wskazania ma niby OK ale tam gdzie mi wskazuje kolor ,kolegi wykrywacz widzi złom.
Tam gdzie Optima widzi na lewo na wskazniku zelazo ,kolega wyciąga monetę kolor .Czy mam coś z ustawieniami ? .
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-05-2018, 08: 12
Post: #2
RE: Optima i puste dołki
Zawleczek nie ominiesz. Kapsle tez daja na kolor w porywach zelazo. Taki mieszany sygnal. Przynajmniej u mnie w argo
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-05-2018, 08: 53
Post: #3
RE: Optima i puste dołki
Czasem też tak miałem z pustymi dołkami (proxima 5.0). Nakopałem się jak świnia za truflami a tu nic.
Czasem winą tego była jakaś mała pierdoła - np ołowiana plomba (ale taka mikro - mniejsza niż ptasia obrączka),
czasem kawałek ziemi w której była rdza.
Jak wykasujesz sygnał na kapsle to i monety możesz pominąć.

A nie da się w tym wykrywaczu przywrócić ustawień fabrycznych? Jakiś reset? Ja bym od tego zaczął i sprawdził na konkretnych przedmiotach.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-05-2018, 14: 32
Post: #4
RE: Optima i puste dołki
http://www.rutusowiec.com.pl/forumdisplay.php?fid=33

Poczytaj. Zobacz jakie ustawienia polecają ludzie
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-05-2018, 17: 35
Post: #5
RE: Optima i puste dołki
Kolego kiedyś rozpocząłeś chyba bardzo podobny wątek... >>. http://www.rutusowiec.com.pl/showthread....58#pid9160
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
10-05-2018, 18: 21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2018 18: 49 przez sas33sas.)
Post: #6
RE: Optima i puste dołki
Owszem był wątek ale tam był teren czarnoziem i teren obsiany wszelkimi metalami Uśmiech , ale tam był kłopot z DD29 .Tutaj jadę na CC23.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
10-05-2018, 23: 17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2018 11: 51 przez sas33sas.)
Post: #7
RE: Optima i puste dołki
Jak by ktoś miał takie kamyki w okolicy.To od razu będziecie mieli wiele kolorów .Mam jednego w domu aby pomordować wykrywacz.Kamyki są koloru ceglasto czerwonego ze wstawkami z miki . Reset Optimy robiłem Uśmiech .Niestety pozostało mi kombinować z ustawieniami od kamieni oraz z maskowaniem.Czułość zostawię na 40.Został mi jeszcze tryb MIX . Miejscówka jest tak niemiła dla wykrywacza jak bym był w gruzowisku .


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum użytkowników marki RUTUS i nie tylko ;) | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS