Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optima v2 i ciężka ziemia pomocy !
25-06-2015, 10: 53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2015 11: 15 przez sas33sas.)
Post: #1
Optima v2 i ciężka ziemia pomocy !
Dzisiaj 1 wszy wypad testowy Szczerbol. Optima dawała mi dziwne wskazania (nastawy dla początkującego ). Piszczało mi między złotem a srebrem ,takie skoki .Jak pokopałem to cisza ? .Czy może to być np żużel z takimi wskazaniami ? . Czy warto jeszcze raz to miejsce bardziej rozkopać ?

Jestem w 100% zielony ( 8 lat z Rutusem first )

Mam problem bo w mojej okolicy są gleby bardzo ciężkie.Czyli czarnoziem,glina ,mieszaniny gliny i piasku.Po prostu odjazd. Latam na cewce DD29 , Prosił bym doświadczonych poszukiwaczy o nastawy dla Optimy v2 . Mam np miejsce z ciężkim czarnoziemem i sporadycznymi kamykami,sporo w tym miejscu jest stali,alu,ołów,cynk i tu mi potrzeba nastaw abym nie pomijał małych monetek. pzdr sas
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-06-2015, 11: 14
Post: #2
RE: Optima v2 i ziemia
są przypadki że monetka "znika" w już wykopanym dołku, moneta leży pod 0,5cm ziemi. Po wykopaniu jej na z dołka wykrywacz znów ją widzi. Coś jakby tłumienie sygnału przez dołek, na płaskim już jest ok chociaż przedmiot dalej przysypany.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-06-2015, 11: 18
Post: #3
RE: Optima v2 i ciężka ziemia pomocy !
O tym to wiem Uśmiech sprawdzę dzisiaj jeszcze raz dołek .
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-06-2015, 11: 46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2015 11: 47 przez _cheetah_.)
Post: #4
RE: Optima v2 i ciężka ziemia pomocy !
(25-06-2015 10: 53)sas33sas napisał(a):  Optima dawała mi dziwne wskazania (nastawy dla początkującego ). Piszczało mi między złotem a srebrem ,takie skoki .Jak pokopałem to cisza ? .Czy może to być np żużel z takimi wskazaniami ? . Czy warto jeszcze raz to miejsce bardziej rozkopać ?

Może być cokolwiek, np skorodowany i poskręcany mały kawałek żelaza. Żużel - ja spotykam żużle dające raczej stabilne odczyty, ale, fakt, bywają wysypiska popiołów w których potrafi być multum małych blaszek czy innych stopionych elementów, rzeczywiście dających kakofonię.
Jeśli to takie sytuacje to z dużą cewką ciężko jest pracować.

Nie napisałeś, czy miałeś ustawioną dyskryminację.

(25-06-2015 10: 53)sas33sas napisał(a):  Mam problem bo w mojej okolicy są gleby bardzo ciężkie.Czyli czarnoziem,glina ,mieszaniny gliny i piasku.Po prostu odjazd. Latam na cewce DD29 , Prosił bym doświadczonych poszukiwaczy o nastawy dla Optimy

Nie ma lekko, zaczynasz od najprostszych nastaw, apotem sam kombinujesz, aby było najlepiej DLA CIEBIE, bo każdy teren i każda osoba są inne.
Możesz zacząć np. tak:

TRYB DYNAMICZNY
Czułość: 40. Jeśli chwilę pochodzisz i zaczniesz ogarniać dźwięki - podkręcisz. Jeśli będzie miała tendencję do popiskiwania - zmniejsz jeszcze.
Dyskryminacja: 45 To ci załatwi na początek większość śmieci kolorowych (sreberka po cukierkach...) i dyskryminacja będzie spokojniejsza. Potem możesz zmniejszać aż do zera lub 1.
Kamienie magnetyczne: -3 (lewą strzałką w lewo)
Wzmocnienie Audio: nie więcej niż 15...20
Maskowanie: 3
Częstotliwość: podstawowa
Ilość tonów: 3
Sygnał wiodący - ton: fabryczny
Sygnał wiodący - poziom: lekko słyszalny, tak aby słyszeć ciszę dyskryminowanego żelaza, jeśli włączona jest dyskryminacja


(25-06-2015 10: 53)sas33sas napisał(a):  Mam np miejsce z ciężkim czarnoziemem i sporadycznymi kamykami,sporo w tym miejscu jest stali,alu,ołów,cynk i tu mi potrzeba nastaw abym nie pomijał małych monetek. pzdr sas

Przede wszystkim dobre strojenie do gruntu - wokół cewki (a tak z metr przynajmniej) NIE MOŻE BYĆ NIC METALOWEGO W POWIETRZU I ZIEMI. Poszukaj - są posty o strojeniu.

A następnie doświadczenie i myślenie. Ze sprzętem w takich sytuacjach trzeba pracować aktywnie - dobierać jego nastawy do okoliczności - więcej / mniej czułości, więcej / mniej dyskryminacji, regulować maskowanie i wzmocnienie Audio.... nie ma lekko... Oczko

Poczytaj sobie wszystko co jest tu na forum o Optimie, a wiele ci się wyklaruje samo... Oczko Dużo jest też tam: Wątek o Optimie
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-06-2015, 15: 54
Post: #5
RE: Optima v2 i ciężka ziemia pomocy !
Podam Ci do tego co napisał _cheetah_ praktyczną radę nigdy nie zmieniaj na raz więcej jak jeden parametr bo jeśli jesteś początkującym to się pogubisz, a tak zmieniasz jeden i sprawdzasz efekt, jeśli jest OK to wtedy następny itd.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-06-2015, 19: 35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2015 19: 45 przez sas33sas.)
Post: #6
RE: Optima v2 i ciężka ziemia pomocy !
Cheatah dzięki za podpowiedz . Pracowałem na dynamiku ,teren HardCor Uśmiech nastawy od Cheetaha z tego forum . Nie da się tam ustawić gruntu ,ziemia piszczy na wszystkie tony Uśmiech Dla mnie odjazd i wyzwanie .Nastawa gruntu fabryczna i tylko w powietrzu .Byłem dzisiaj na tej miejscówce i nakopałem z 30 pazłotek od powierzchni do 30 cm .wyszła mi monetka 1 fenig z 1864 r. Jak wyzbieram wszystkie Uśmiech pazłotka , gwozdzie , alu i ołów to wreszcie się dokopię do monet Szuka heh.Samego ołowiu dzisiaj wyszło z 25 dk .Pzdr sas
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-06-2015, 20: 07
Post: #7
RE: Optima v2 i ciężka ziemia pomocy !
Jeśli taki ciężki teren to najlepszą dyskryminacją będzie szpadel Oczko nic nie poradzisz
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-06-2015, 20: 20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2015 20: 23 przez _cheetah_.)
Post: #8
RE: Optima v2 i ciężka ziemia pomocy !
No, niestety, Rutusy nie mają klasycznych snajperek na tak zaśmiecone miejsca, więc pozostaje czyszczenie na 100%, zwłaszcza dużą cewką... Ale, nie ma tego złego co na dobre nie wyjdzie - bezcenne doświadczenia... Oczko

Jeszcze jedno - przy dużej cewce i wstępnym czyszczeniu warto czasami zejść z czułością nawet do 20 i niżej - wtedy jest mniej sygnałów, zwykle są czystsze i jest szybciej ze wstępnym namierzaniem... więc oszczędza się czas...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-06-2015, 20: 33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2015 20: 53 przez sas33sas.)
Post: #9
RE: Optima v2 i ciężka ziemia pomocy !
A co z czułością na dynamiku,bo nie widzę aby była opcja czułości w tym trybie ? Czy coś mi umknęło ? Metale miedz i mosiądz jakie dają wskazania ? Bo złota w postaci ołowiu dzisiaj sporo nakopałem .Jeszcze coś mi dało do myślenia,jak mi wskaznik stoi na końcu skali czyli srebro to mi wychodziły stal,zęlazo itp .Pod sygnałem nic innego nie było.Edit Pod Enterem ok sprawdzę w terenie .
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-06-2015, 20: 38
Post: #10
RE: Optima v2 i ciężka ziemia pomocy !
czułość/dyskryminację masz pod Enterem, przynajmniej w Argo. http://www.rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=13

strona nr.5
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum użytkowników marki RUTUS i nie tylko ;) | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS