Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
|
03-03-2016, 23: 16
![]() |
|||
|
|||
Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
Witam. Chce poszukiwać militaria (Proxima 5 CC standard) ale też i monety. Kolega ma Proximę (cewka CC standard) chodzi tylko na statyku i znajduje wszystko. Przejrzałem rożne fora i ludzie polecają głównie dynamik a niektórzy też tryb jednoczesny. Zaskoczyło mnie że nikt nie poleca statyka. Czy do szukania wszystkiego nie jest najlepszy statyk ponieważ jest najgłębszy i widzi wszystko?
|
|||
03-03-2016, 23: 26
![]() |
|||
|
|||
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
(03-03-2016 23: 16)Ash_dEvil napisał(a): Czy do szukania wszystkiego nie jest najlepszy statyk ponieważ jest najgłębszy i widzi wszystko?Jest, ale... ...przy poszukiwaniu koloru w terenie zaśmieconym żelastwem lepszy będzie dynamik z uwagi na lepszą separację celów niż przy statyku. Na statyku kolor będzie w takich przypadkach maskowany żelastwem, na dynamiku jest szansa, że przynajmniej część koloru niewidzianego przy statyku sprzęt zobaczy. No chyba, że ryte jest 100% wszystkiego, wtedy tak bezwarunkowe - czyli statyk... |
|||
04-03-2016, 10: 31
![]() |
|||
|
|||
Kolega posiada Proxe 5,kiedyś chodził tylko na dynamiku i efekty byly raczej słade lub mizerne.Od kilku miesięcy chodzi na jednoczesnym i bardzo sobie chwali -sam widziałem o ile więcej wykopuje fantów.Może odrobina szczęścia,albo miejsca a może jednak trybu jednoczesnego w wykrywce.Chodził na cewce 24CC i 23DD.
|
|||
04-03-2016, 13: 10
![]() |
|||
|
|||
(03-03-2016 23: 26)_cheetah_ napisał(a):(03-03-2016 23: 16)Ash_dEvil napisał(a): Czy do szukania wszystkiego nie jest najlepszy statyk ponieważ jest najgłębszy i widzi wszystko?Jest, ale... Nie jest.Najlepszy jest mix. Są tereny w których dynamik jest głębszy od statyka i takie w których statyk jest głębszy od dynamika.Nie wiesz w którym terenie,miejscu który tryb pracy jest akurat głębszy dlatego warto chodzić na mixie. Statyk na SAT 0 jest maksymalnie głęboki ,ale każda zmiana tego parametru powoduje zauważalny spadek zasięgu detektora.Kiedyś sprawdzałem jak wygląda zmiana ustawienia SAT w Argo na zasięg statyka w lekkim gruncie na hełm w skarpie(ponad 1m) względem dynamika .Statyk ustawiony na SAT 0 i 1 był głębszy od dynamika a NA SAT 2 był już płytszy od statyka. Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu |
|||
04-03-2016, 21: 10
![]() |
|||
|
|||
Zwrócę uwagę, że mówimy o ogólnej skuteczności poszukiwań, a nie o tym, który tryb jest głębszy, kiedy i dlaczego.
Oczywiście, mix, jeśli rozważać skuteczność poszukiwań, to odmiana statyka z ułatwieniem rozróżnienia koloru - w tym i polepszonej separacji. Ale, wszystko do czasu - na śmieciowisku mix albo statyk przestają być najskuteczniejsze z uwagi na maskowanie (statyk) i mnogość sygnałów (mix) Więc tam gdzie statyk, może być i mix, jak ktoś lubi. Ale są miejsca, gdzie optymalny będzie dynamik, i to nie ze względu na głębokość, ale właśnie separację. |
|||
04-03-2016, 22: 12
![]() |
|||
|
|||
To prawda. Trzeba dobierać tryb do miejsca poszukiwań
|
|||
05-03-2016, 11: 14
![]() |
|||
|
|||
Dziękuje za odpowiedzi, spróbuje opanować mnóstwo dźwięków na mixie. Poproszę jakieś wyjściowe ustawienia na tryb jednoczesny bo znalazłem tylko do Argo.
|
|||
05-03-2016, 13: 34
![]() |
|||
|
|||
Na górze działu masz przypięty wątek o ustawieniach dla początkującego. Co prawda, to jest dla dynamika, ale i dla mixa powinno być OK.
Najważniejsze moim zdaniem dla początkującego to przyzwyczaić się i zrozumieć sygnał wiodący z toru statycznego. Dla mixa-a istotne są:
I to moim zdaniem wszystko, reszta przyjdzie sama. Ja pracuję w mix-ie tak, że mam ustawiony sygnał wiodący toru statycznego na takim poziomie, aby z jednej strony dobrze słyszeć jego małe zmiany (bardzo głębokie obiekty / zakłócenia od gruntu), a z drugiej nie męczyć uszu. Sygnał wiodący w trybie dynamicznym mam z kolei wyciszony. Po wstępnym namierzeniu czegokolwiek w mix-ie przełączam się zwykle na dynamik (ze wzmocnieniem audio na maxa), aby zweryfikować dokładniej co może być pod cewką. Poza tym, w dynamiku łatwiej i sprawniej jest namierzać i odkopać obiekt, nawet, jeśli korzysta się z kreta. Wyciszenie sygnału wiodącego dynamika jest po to, aby przy częstych obiektach nie pomylić i nie zostawić trybu dynamicznego po odkopaniu obiektu. Taka mnemotechnika, ale mnie się bardzo sprawdza. Teraz o co chodzi z tą dokładniejszą weryfikacją na dynamiku. Otóż, tory statyczny i dynamiczny w mix-ie nie mają żadnego wzmocnienia audio, co powoduje, że dla głębszych obiektów albo w trudniejszych warunkach (np. gruba ściółka) id w mix-ie może być znacznie różne od id w trybie dynamicznym z ustawioną dużą wartością wzmocnienia audio. id z trybu dynamicznego bywa zwykle w takich przypadkach bardziej realne od tego z mix-a. To przydaje się zwłaszcza wtedy, kiedy mix pokazuje coś w zakresie znacznie poniżej koloru, a dynamik może wtedy zasygnalizować już kolor albo prawie kolor. To moje reminiscencje z chodzenia w mix-ie w Optimie, ale dla Proxy powinno być podobnie, bo to jedna baza softu. |
|||
05-03-2016, 15: 24
![]() |
|||
|
|||
_cheetah_, a myślałem, że coś wiem
![]() ![]() A tak a'propos mix'a to raczej nazywałbym go quasimix'em bo przecież nie dochodzi do mieszania w tym samym czasie sygnałów z toru dyn. oraz stat. i otrzymujemy dźwięk, który jest de facto wynikiem chwilowego przełączania audio z toru dyn. i stat. Nie wiem jak to jest w piszczałkach innych firm. |
|||
05-03-2016, 17: 48
![]() |
|||
|
|||
@ Abaqus, coś Ty taki szczególarz, dorabiasz po robocie w jakiejś świętej Inkwizycji...???
![]() Uważam, że "mix" to i tak lepiej niż "jednoczesny", co wprost oznacza "w tym samym czasie"... |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości